22. toukokuuta 2016

Vuoden ensimmäiset puutarhaprojektit

Kevät on lähtenyt hitaasti käyntiin omien puutarhatöideni taholta. Kukkapenkit olen saanut talven jäljiltä hiljalleen siistittyä ja kasvihuoneen siivous on aloitettu. Innostusta olisi valtavasti ja haluaisi touhuta aamusta iltaan, mutta hitaasti hommat etenee, kun pitää koittaa muistaa ottaa rauhallisesti selän kanssa ja töissäkin täytyy välillä käydä. Pikkuhiljaa asioissa mennään kuitenkin eteenpäin. Onneksi mies on innostunut tekemään suunniteltuja raskaampia projekteja, niin edes jokin asia etenee tälläkin pihalla.



Minun ätienpäivälahja alkaa olemaan valmiin puolella. Mies alkoi tekemään minulle nimittäin äitienpäivälahjaksi istutusaltaita terassien vierelle, aloituksesta kerroinkin jo aiemmin, klik. Isoja istutusaltaita on nyt kolme, yksi jokaisen terassin vieressä. Mies on muurannut altaat leca- harkoista ja ne tullaan vielä rappaamaan päältäpäin tasaisiksi. Monta vuota tätä on suunniteltu ja mietitty. On tutkittu mistä materiaalista ne tehtäisiin ja mietitty minkä malliset ja kokoiset niistä lopulta tulisi. Leca- harkkoihin päädyttiin lopulta niiden hinnan vuoksi, koska istutusaltaista tuli isot ja materiaalia niihin meni paljon. Rappaamalla pinnan, niistä tulee siistit, eivätkä ne vie eleettömyydellään huomiota sitten kasveilta. Vaikka olisihan jokin muurikivi tms. ollut komeaa, se vain olisi ollut neljä kertaa kalliimpaakin. Rautakaupoista käytiin kysymässä tarjousta harkoista ja laasteista ja hyvin ne hintaa sitten pudottivatkin, liekö määrällä ollut jotain osuutta asiaan. Olen huomannut, että aina kannattaa käydä kysymässä, niin aina ne jotain hinnasta tiputtavat pois.



Istutusaltaiden ulkomitat ovat seuraavat: suorakulmaiset altaat ovat etuterassilla 8,2m x 1,1m ja  makuuhuoeen terassilla 5,5m x 1,1m, takapihan terasin päädyssä on kolmiomainen allas, jonka sivut ovat  3,6m x 3,8m. Altaiden alta Samuli kaivoi ensin nurmikon tarvittavilta osin pois 10cm syvyydeltä (altaat ovat routimattomalla maaperällä, joten syvempää perustusta ei tarvittu) ja tilalle kärräsi kalliomrsketta. Siihen päälle sitten muurasi kaksi kerrosta harkkoja, joiden koko oli 10 x 50 x 20cm. Eli nyt olisi istutustilaa oikein kunnolla, vielä vain joutuu käydä ostamassa multaa, jota tarvitaankin huimat 10 kuutiota ja sitten ne kasvit. Meidän pihalta on kuollut talven aikana TOSI paljon kasveja. Tätä kesää varten oli talvi-istutuksessa kasvimaalla pari lavaa täynnä kukkia ja sieltäkään ei juuri mitään ole noussut, lisäksi siellä oli odottamassa istutusta muutama puu ja nekin on kuolleet.





Näiden tarassien luona olevien istutusaltaiden lisäksi tulee vielä kaksi pienempää ja matalempaa allasta kasvihuoneelle vievän portin viereen. Vasemmalle puolen portista tulee vain ihan pieni allas, johon laitan ainakin köynnöskasveja portille kiipeämään ja oikealle puolen tulee sitten hieman isompi allas pensasmustikoille. Näihin altaisiin tulee vain yksi kerros harkkoja ja leveydeltäänkin ovat kapeampia kuin terassien altaat, eli vain 60cm. Vasen allas tulee olemaan n. 90cm pitkä ja oikea n. 4,5m. Tätä kasvuhuoneen ympäristöäkin hieman päästiin jo aloittamaan, kun kivikon ja nurmen rajalle asennetun muovisen nurmiesteen viereen Samuli asensi betonikivet. Heti tuli siistimmän näköistä, vielä kun saisin haettua kaarevat kivet hedelmäpuiden ympärille. Seuraaaksi hän sitten pääsee kaivamaan altaiden perustuksille kuopat. Nämä altaat nimittäin muurataan betonisen perustuksen päälle, koska niistä tulee vain yksikerroksiset ja halutaan niistä silti tukevat. Ensin valetaan betonista perustus ja kun se on kuiva muurataan harkkokerros päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti