12. helmikuuta 2016

Mummoankan omenapiiras ja itsetehty jäätelö

Viimeviikonloppuna perheeni kävi kylässä ja pitihän niille tietenkin olla jotain hyvää tarjottavaa. Päädyin tekemään sitten itse jäätelöä ja sen kaveriksi piti sitten saada jotain... lopulta sitten päädyin tekemään Mummoankan omenapiirasta.
Voi mahoton kuinka hyviä  molemmat näistä oli, eteenkin yhdessä!

Mummoankan omenapiirakka ja kinuski-saksanpähkinä jäärelöä
Jäätelö on tedella helppo ja nopea valmistaa, mutta se pitää kyllä tehdä jo kyllä edellisenä päivänä ennen tarjoilua. Tämän reseptin paras puoli tavalliseen kotijäätelöön verrattuna on se, ettei sitä tarvitse sekoitella jäätymisen alkuvaiheessa, niinkun tavallisesti pitää ja silti sen koostumus on tasaista ja pehmeää, aivankuin kaupan jäätelöissä.


Kotijäätelö

7,5dl kermaa tai flooravispiä
1prk kondensoitua maitoa
0,5dl glukoosisiirappia
mausteita oman maun mukaan
 esim. vanilijaa, jäätelökastikkeita, pähkinöitä, karkkeja, keksejä tms.

Vaahdotetaan kerma hyvin ja sekoitetaan sen joukkoon kondensoitu maito ja glukoosisiirappi.
Nyt sekaan voi laittaa mausteet haluamallaan tavalla.
Sitten vain jäätelö haluamiinsa astioihin ja pakkaseen ainakin yön yli.
Annos mahtuu muuten kahteen kaupan jäätelörasialliseen.

Ensimmäisellä kerralla kun tein tätä, niin käytin tavallista kermaa. Silloin jääteköstä tuli mielestäni liian rasvaista ja rasva tarttui kitalakeen. Näin käy kyllä tavallisen kermavaahdonkin kanssa, eli en oikein tykkää siitä. Nyt sitten käytin Floora vispiä ja voi kuinka ihanaa jäätelöstä tuli! Jatkossakin aion siis käyttää ehdottomasti sitä.

Ensimmäisellä kerralla maustoin jäätelön aidolla vanilijalla ja laitoin sekaan murskattuja Oreo- keksejä. Tällä kertaa annostelin ensin puolet jäätelöstä astiaan, laitoin kinuskikastiketta ja murskattuja saksanpähkinöitä väliin, loppu jäätelömassa päälle ja pinnalle vielä pähkinöitä. Molemmat maustamistavat olivat hyviä.


Mummoankan omenapiirakka

Pohja
4 dl venhäjauhoja
150 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
1rkl sokeria 
1/2tl suolaa
Täyte
omenahilloa
4  omenaa viipaleina
2-3rkl hillosokeria
(kanelia)

Sekoita/ nypi jauhot ja voi. Lisää vesi, jotta taikinasta tulee tasaista. 
Kun taikina on valmista, kumoa se muovikelmulle, pyöritä se tangoksi ja kääri muoviin. 
Pistä taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 

Millähän tavalla se Mummoankka on piirakkataikinansa nostaa, kun tuorekelmua ei varmaan ole hänellä käytössä.

Kun taikina on levännyt jääkaapissa tarpeeksi, jaa se kahtia ja kauli taikinasta piiraan pohja ja kansi. Kauliminen kannattaa tehdä kelmun päällä, koska taikina pitää kaulita todlla ohueksi ja kelmun avulla se ei tarku pöytään kiinni tai rikkoonnu nostettaessa. Nosta ohueksi kaulittu pohja vuokaan ja lisää omenahillo ja -viipaleet pohjan päälle. Ripottele omenaviipaleiden päälle hillosokeria ja kanelia.


Nosta toinen osa taikinasta kanneksi piirakan päälle. Leikkaa vuuan ulkopuolelle tuleva ylimääräinen taikina pois ja rypytä taikinalevyjen reunat yhteen. Tee haarukalla muutama reikä kanteen. Lopusta taikinasta voi halutessaan taiteilla piirakan päälle koristeita.

Paista ensin noin 15 minuuttia 200 asteessa ja sitten noin 45 minuuttia 175 asteessa.

Anna jäähtyä hetken aikaa ja tarjoile jäätelön kanssa. Tämä oli muuten lämmitettynä vielä parempaa, kuin tuoreeltaan ja täyte pysyi paremmin kasassa palasen sisällä.
Ulkonäköä voisi hielä hieman hioa taiteellisemmaksi ja reikä tuli kannen reunaan nortettaessa, kelmusta huomimatta. Harjoituta siis vielä vaatii. Ulkonäöstä huomimatta piirakka teki niin nopsaan ja hyvin kauppansa, että kuvat jäi valiista tuotoksesta ottamatta. Illalla vieraiden lähdettyä, sain otettua onneksi kuvat viimeisestä jäljelle jääneestä piirakanpalasta jäätelön kanssa.



2 kommenttia:

  1. Olipa taatusti herkullista! Meillä herkuteltiin kahvin kanssa tänään karpalopiirakkaa kaurahiutalekuorrutuksella ja jäätelön kera. Nam sekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää: Huomasi siitäkin, kun ei meinannut kuvattavaksi asti jäädä palastakaan. Karpalopiiras kuulostaa myös hyvälle :)

      Poista