30. huhtikuuta 2013

Vappumunkit ja korvapuusteja


Vappuun kuuluu aivan erottamattomasti munkit. Niitä siis täytyi satsi tehdä. Samalla tein myös korvapuusteja, kun kerta leipomaan aloin. Osan leipomuksista pakastin myöhempää käyttöä varten. Munkit pakastan ilman sokeria, saa sitten aivan tuoreen oloisia, kun sulattaa pakastetut rinkulat mikrossa ja sokeroi ne vasta sitten. 

Käyttämäni pullataikinaan ohje on ihan perinteinen. Joskus, aikaa sitten, tutkiskelin eri ohjeita netistä ja keittokirjoista. Eiväthän ne paljoa toisistaan eroa, suurimmat erot oli aineiden suhteissa,  käytettävässä nesteessä ja munien määrässä. Selvästikkään se ei ole ihan viimeisenpäälle tarkkaa miten sen taikinan tekee, näyttää taikina syntyvän joka tapauksessa. Tällä ohjeella tulee kyllä huippuhyviä :)

5dl Maitoa
2dl Sokeria
2tl Vanilijasokeria
2tl Kaardemummaa
50g Hiivaa tai 2pss Kuivahiivaa
n.14-15dl Vehnäjauhoja
1tl Suolaa
150g Voita/ Margariinia tai 1,5dl Juoksevaa margariinia
2 Munaa

Munkkien paistamista varten 1 litra rypsiöljyä.
Erikoishienosokeria munkkien sokerointiin
Kanelia (jos tekee kanelisokerimunkkeja)

Minulla ei ole digitaalista lämpömittaria öljyn lämpötilan mittaamiseen, mutta hyvänä ohjeena olen pitänyt, että öljy on paistamiseen valmista, kun se alkaa väreillä/ liikahdella. Helpompaa kyllä olisi kun olisi lämpömittari, sillon n.170 astetta olisi hyvä lämpötila. Kun lämpötila on sopiva, munkit ruskistuvat sopivasti n. 2min paistamisella, kannattaa tehdä koepaisto. Munkkeja paistaessa on hyvä muistaa muutama turvallisuus seikka, eli kansi kattilaan olisi hyvä olla käsillä, samoin sammutuspeite ja liesituuuletinta ei olisi hyvä pitää päällä.

Korvapuustit teen siis samalla ohjeella... tein taikinaa siis kaksinkertaisen annoksen. Korvapuustien osuuden taikinasta jaoin kahtia ja kaulin ne n.30x65cm kokoisiksi levyiksi, joille levitin täytteet. Levy rullalle pitkältä sivulta, sauma jää alapuolelle ja leikksin pötkön n. 4cm  palasiksi. Painallus keskelle ja pullat kohoamaan pellille.

Täyte on koko taikinalle, eli jaetaan puoliksi molemmille levyille.
150g Voita/ Margariinia
2dl Fariinisokeria
2rkl Kanelia
1dl Mantelijauhoa

Voiteluun muna ja päälle raesokeria. Paisto 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.




29. huhtikuuta 2013

Mullanvaihto

Olen pikkaisen myöhässsä tänä(kin) vuonna sisäkasvien mullan vaihdon kanssa, mutta parempi nyt kuin ei ollenkaan... Käytin siis aamupäivän antamalla viherkasveilleni uutta kasvualustaa. Jospa ne tuosta vähän piristyisivät. Ovat ne kyllä muutenkin olleet vähän huonolla hoidolla viimeaikoina, pitäisi kyllä ottaa ne oikein tehohoito kuurille.


28. huhtikuuta 2013

Kasvitukia puutarhaan

Ooletteko huomanneet, kuinka suunnitelmat etenevät kohteesta toiseen ja kuinka ne syventyvät tarkemmiksi?
Kun tuo piha on suunnilleen selvillä mielessä, niin jo alkaa yksityiskohdat tulla mielenpäälle. Tänään on ajatuksissa pyörinyt millaisia tukiratkaisuja marjapensaille ja istutettaville puille sitä laittaisi. 

Kekkilä on kyllä keksinyt aivan loistavan tuoteperheen pihatuotteilleen. Tuotteet ovat mielestäni tosi kauniita ja muotoilultaan yksinkertaisia. Niiden ainut (ja iso) vika vain on niiden melko suolainen hinta. Tuossa laskeskelinkin paljonko tulisi maksamaan jos samantapaisia tekisi itse. Kyllähän sitä säästöä aika mukavasti tulisi, vaikka vaivaahan siitä tietenkin on.


Kuvat on Kekkilän esitteestä

27. huhtikuuta 2013

Pihalaattoja

Ollaan muutamana päivänä käyty katselemassa pihalle laattoja ja pyytämässä niistä tarjouksia. Tarkoitus olisi  laittaa talon ympärille, sekä tuohon ajotin ja -pihan kalliomurskeen reunoja kiertämään muutaman laatan levyiset reunukset. Talon ympärille laitetaan neljä laattaa pitkittäin talon suuntaisesti tiililadonnalla (alakuvat) ja tielle tulisi kolme rinnan tielle päin ja ulommalle reunalle kaksi pitkittäin (oik. ylä). Vasen yläkuva on napattu puistosta ideaksi pihatielle, soraa ja ruusupenkkiä rajaa toisistaan noppakivet. 
Laattamalliksi kaavailtiin tuota kuvissa olevaa mallia ja väriksi grafiitinharmaata (ei kumpikaan kuvissa oleva väri). Tällaiset olisi siis suunnitelmissa ja hintapyynnöt vetämässä, saas nähdä päästäänkö yhteisymmärrykseen myyjien kanssa.


Muut nukkuu... minä leikin tietokoneella. Selkä vähän vaivaa ja odottelen että lääkkeet auttaisivat... Pixlr on aikas kätsy kuvankäsittelyohjelma. Joitakin toimintoja toki kaipiasi, mutta saattaa hyvinkin olla, että ne siellä ovat, en vain löydä niitä. HEH. Kuvassa minä lähdössä tänään ulkoilemaan... toisin sanoen nojailemaan haravan varteen, ihailemaan multaista pihaa ja kultisa joka omalla haravallaan tasoitti niitä multia. Ilma oli ihana, aurinko paistoi ja vaikka tuuli oli vähän kylmää, se ei haitannut ollenkaan.


26. huhtikuuta 2013

Kilot kuriin

Nuorena ajattelin ettei minun koskaan tarvitse laihduttaa. Kilot ei tarttuneet ja syödä sai mitä lystäsi. Toisin on kuitenkin käynyt... Muutamia ylipainoisia kiloja löytyy vyötäröltä, vyötärönauha kiristää, mutta uusia housuja en osta! Kipuileva selkäkään ei varmaankaan laittaisi kevyempää olemusta ollenkaan pahitteeksi.

Onhan sitä tullut laihdutettua ennenkin, mutta jostain syystä on homma mennyt vähän jojoiluksi. Periaatteessa tiedän justiinsa mitä pitää tehdä, jotta laihtuu ja kilot pysyy pois. Tiedän mitä pitää syödä, milloin ja kuinka paljon, miten liikkua jne. En usko ihmedietteihin (tai niiden terveellisyyteen, vaikka painon niillä pois varmasti saakin), vaan perusruokavalioon ja elämäntapamuutokseen. Silti en vain ole saanut tulosta aikaiseksi. Saamattomuutta ja lepsu tahdonvoima, tiedetään!

Työpaikalla alkoi kuin tilauksesta painonhallintaryhmä ja päätin osallistua siihen. Jospa ryhmän tuki ja pieni kilpailuasetelma kannustaisi eteenpäin. Ryhmä kokoontuu toukokuun loppuun asti, sitten on omatoiminen jakso kesän yli ja syksyllä taas kokoonnutaan katsomaan tuloksia, punnitsemaan ja testaamaan kehitystä. Heti kokoontumisien alkuun käytiin KEPLI:n tekemässä InBody mittauksessa ja sama testi tehdään sitten lopuksi. Tämä testi on tarkempi kuin kuntosalien tarjoamat kehonkoostumustestit. Sillä saadaan hienosti tietoon mm. missä kehon rasvat sijaitsevat, sisäelimien ympärillä (huono) vai ihan tuossa nahkan alla (parempi) ja paljon muuta. Mulle on ko. testi tehty aiemminkin ja se on aika jännä verrata millaisia muutoksia sitä on tullut.

Nyt kun olen sairaslomalla koko kevään ja pitää keskittyä saamaan tuo selkä kuntoon, on minulla samalla aikaa keskittyä tähän ravintopuoleenkin kunnolla. Ei mene selitys "kun on liian kiire" läpi tällä kertaa! Nyt se onnistuu ja tulos on pysyvä. Näin olen päättänyt.



Tässä aamupala tältä päivältä. Hedelmäsalaattia, täysviljamuroja, luonnonjugurttia, vettä, lääkkeet (kipulääkkeet, allergia- ja mahansuojalääke, melkoinen satsi joo) ja D-vitamiini. 

25. huhtikuuta 2013

Kankaanpainantaa

Koska meillä ei vielä ole yhtään koristetyynyä... kävin eilen illalla käsityökeskus Kankurin järjestämällä kankaanpainantakurssilla, painamassa muutaman tyynyn. Toki olen kankaanpainantaa ennenkin tehnyt, kotona ja vuosia sitten koulussa. Kotona tekemäni täntipainannat, vaan ei ole tehty ihan näin hienolla menetelmällä ja kouluajoista oli sen verran kauan että halusin kerrata tekniikan :) Kurssilla oli aika vähän porukkaa ja ohjaaja ystävällisiesti sitten kanssani kävi läpi myös painokehikoiden valmistukseen ja kuvien tekemiseen liittyvät jutut, vaikka se ei kurssiohjelmaan kuulunutkaan. Sain myös pohjustaa yhden uuden kehikon ja poistaa yhdestä kuvan joka oli jo aikansa palvellut. Oikein mielenkiintoinen ja antoisa ilta. Tykkäsin!

Molemmat näistä painamistani tyynyistä oli alunperin tarkoitus antaa lahjaksi, mutta kissatyynystä tuli niin ihana, että en tiedä raskinko siitä luopua. Pitsiliinatyynyn annan kuitenkin mummolleni äitienpäivälahjaksi (sen voi kertoa kun mummo ei käytä nettiä ja kukaan ei saa sitä hälle paljastaa!). Laitan kuvan myöhemmin valmiista tyynyistä, kunhan saan ne tehtyä.


24. huhtikuuta 2013

Blogitunnustus!

Sain tänään ensimmäisen blogitunnustukseni, Inspis -blogin Saaralta.
Avasin bloggerin ja aloin lukea seuraamieni blogien päivityksiä. Iloitsin Saaran saamasta tunnustuksesta ja aloin lukea listaa hänen eteenpäin antamia tunnustuksia. Mikä yllätys olikaan, kun sieltä löytyi oma Onnenapiloita- blogini. Tuntuupa kivalta. Heti piti mennä kommenttiboxiani katsomaaan ja sieltähän se löytyi, tunnustus :) Mahtava tunne kun joku pitää blogiani tunnustuksen arvoisena. Kiitoksia Saara!


Blogien valinta oli vaikeaa. Muutamissa seuraamissani blogeissa ei ollut seuraajien määrää ja joissakin oli yli kaksisataa lukijaa. Lopuista taas oli hyvin vaikea valita, kaikki on niin ihania!

Tässä tunnustuksen pelisäännöt:

- Kiitä antajaa ja linkitä bloggaaja, joka antoi tunnustuksen sinulle.
- Valitse 5 ihanaa blogia (joilla on alle 200 lukijaa) ja kerro se heille jättämällä kommentti heidän blogiinsa.
- Toivo, että ihmiset, joille jätit tunnustuksen, antavat sen eteenpäin.

Valitsemani ihanat blogit:

1. Heddas   

Laittakaahan omia tunnustuksianne eteenpäin! Siitä tulee hyvä mieli saajalle ja ilolla laittaa omia tunnustuksia eteenpäin.

Ensimmäiset pihatyöt



Tänään aamupäivällä on tehty miehen kanssa virallisesti kevään ensimmäisiä pihatöitä. Eilen kävin äpuutarhamyymälästä ostamassa parvekelaatikoihin pikkuorvokeita sekä muraatteja ja tänään ne sitten istutin. Kanervat olikin jo aika kurjan näköisiä. 
Parvekelaatikot tehtiin toissakeväänä itse talon ulkovuorilaudasta ja kulmalistasta. Vuorattiin ne muovilla, etteivät menisi kovin nopeasti piloille. Aika kivat niistä tuli, vaikka itse sanonkin.


Mies aloitti takapihalta multien tasaamisen nurmikkoa varten. Tavoitteena olisi, että ennen toukokuun puoltaväliä, olisi saatu nurmikko kylvettyä :) Sitä ennen hommaa on kyllä vielä aika paljon! Nurmen ja kuorikattteen väliin olisi tarkoitus kaivaa reunanauha eroittamaan ne toisistaan, multaa pitää vielä kärräillä jonkin verran paikasta toiseen, pihaa tasoitella kaivinkoneen jäljiltä ja talon vierelle tulevan kiveyksen rajalta ja tietenkin koko tuleva nurmialue käydä rautaharavalla läpi. Kun ottaa huomioon mun puutteellisen osallistumismahdollisuuden töiden tekemiseen, voi tavoite olla aika haastava. Mutta olisihan se nurmikko aika ihana äitienpäivälahja.


Päivällä käytiin katselemassa pihakiviä rautakaupoissa. Talon ympärille ja pihatien reunoille, olisi tarkoitus laittaa kiveys. Pihatie ja ajopiha tulee kalliomurskeella. Kiveys halutaan laittaa pihatielle erottamaan nurmi ja kalliomurske toisistaan ja talonympärille tietenkin siksi, ettei nurmi ulotu talonseinään saakka. Muutama ihan sopiva vaihtoehto löytyikin, mutta katsellaan vielä muutamasta paikasta ja vertaillaan hintoja. Ainakin Karpin puutarhalla olisi tarkoitus vielä käydä.

23. huhtikuuta 2013

Hyvinvointia kiitos!

Blogin esittelyssä mainitsen olevani kiinnostunut, myös hyvinvointiin liittyvistä asioista. Aihetta olen aiemmin vain parilla sanalla sivunnut, lähinnä kipuilevan selkäni osalta. Kipuilevan kropan kanssa on ollut paljon kysymyksiä ilmassa. Nyt viimein on alettu saamaan niihin vastauksia :) 

Kauan aikaa on ollut kaikenlaisia vaivoja. Asiaa olen koittanut korjata monella tapaa. Aloitin kuntosalilla käymisen ja juoksemisen. Palkkasin Personaltrainerin, jotta oppisin tekemään asiat oikein, enkä itse aiheuttaisi lisää vaivoja väärillä tekniitoilla tms. Työpaikan lääkärillä olen käynyt monesti ja hän on määrännyt fysikaalistahoitoa ja OMT-terapiaa, sekä lääkitystä. Omt-terapiassa selkä saatiin lukoista auki, mutta muuten kuntoutuminen ei edistynyt, PT:n kehoituksestaan vaihdoin fyssaria. Uusi fyssari tutki perusteellisesti ja laittoi kotiharjoituksia. Sitä mukaa, kun selästä on lisää tietoa saatu, on treeniohjelmia päivitelty kotiin ja salille. Jouduin lopulta lopettamaan juoksun ja kaikki pomppivat/nopeatempoiset ryhmäliikuntatunnit, kun kivut liikunnan jälkeen olivat liian kovat.

Kuluneen talven aikana, selkä röntgenkuvattiin ja magneettikuvattiin, jalat ja kädet tutkittiin osittain jo aiemmin, osittain nyt. On se jännä huomata miten kaikki vaikuttaa osaltaan kaikkeen terveydessä (ja miksei muutoinkin). Kun yksi paikka vaivaa, miten moneen muuhun asiaan se voikaan vaikuttaa!

Eilen työpaikalla pidettiin järjestyksessään toinen työkykypalaveri minulle. Palaverin tuloksena todettiin, että kevennetty työ, jota on nyt kokeiltu kuusi viikkoa ei ole auttanut vaivoihin. Sain sairaslomaa toukokuun loppuun saakka ja siitä eteenpäin olisi tarkoitus jatkaa työkokeilulla toisenlaisissa työtehtävissä. Saadaan selkä ensin rauhottumaan ja sitten voi hyvillä mielin lähteä kokeilemaan, miltä uudet työtehtävät vaikuttaisivat. Hienoa, olin tosi tyytyväinen lopputulokseen!

Hyvin menee liikunnankin puolella. Nyt kun on saatu vaivat selville, on saatu oikeanlaiset treeniohjelmat tehtyä ja minulle tällähetkellä sopivat lajit valittua. Enää treenistä tulee kipeäksi vain kehittyvät lihakset, niinkuin pitääkin! On se aivan mahtavaa, kun on ammattitaitoisia ihmisiä, jotka jaksavat huolella paneutua työhönsä auttaakseen asiakasta löytämään sen oikean tien kohti hyvinvointia. Tästä suurin kiitos menee minun Personaltrainerille Tiia-Lotta Lintulalle. Ilman hänen tukea ja kannustusta en varmasti oilsi jaksanut näin pitkälle liikunnan parissa vääntää. Kun kaikki vain tuntuu sattuvan ja mikään ei auta, on hän jaksanut tukea ja tehdä uusia ohjelmia ja kannustaa, jotta läydetään se oikea tapa huolehtia itsetä. Kiittää täytyisi myös ihanaa fyssariani Tiina Brantia, joka on edesauttanut kovasti tämän tien löytämisessä, olemalla yhteistyössä Tiia-Lotan kanssa.

Tällä hetkellä treeniohjelmaani kuuluu kuntosali, Tiia-Lotan vetämät pilates tunnit, pilatesliikkeet kotona, sekä kävely. Tiia-Lotan pitämä pilates jossa olen käynyt, on kurssimuotoinen ryhmä. Nyt on itselläni menossa toinen kurssi. Ekalla kurssilla käytiin peruspilatesta tarkemmin läpi, pallot, kahvat ja kuminauhat välineinä, tällä kurssilla on mukana lisäksi pilatesrullla. Samoin kuin PT tapaamisilla, on tällä kurssilla ollut ihanaa se, että saa henkilökohtaista opastusta liikkeiden tekemiseen. Vetäjä tuntee kaikki kurssilaisensa henkilökohtaisesti ja osaa opastaa jokaista tekemään liikkeet oikein ja antaa vaihtoehtoja niiden tekemiseen, jotta jokaiselle löytyy se sopiva tekniikka.

Tulipas pitkästi asiaa tällä kertaa. Allaolevissa kuvassa meidän pilatessali ja Tiia-Lotta <3


22. huhtikuuta 2013

Tulikuoppa

Hyötytarhan yhteyteen, olen suunnitellut jonkinlaista nuotio aluetta, makkaran paistoa tai risujen polttamista ajatellen. Haluan tehdä nuotion polttamisesta turvallista, myös asuinalueella. Meidän pihalla ei muutoin tule olemaan järkevää aluetta, mihin nuotion voisi turvallisesti ja sotkematta sytyttää. Jotain kuvien kaltaista olen suunnitellut tehtäväksi. Luultavimmin tehdään sellainen joka on osittain maahan upotettu ja johon tulee hieman reunaa (oikea yläkuva), mutta joka oliisi tyyliltään enemmä oikealla alakuvassa olevan kaltainen.


Kuvat olen löytänyt Pinterestistä


21. huhtikuuta 2013

Kesäverho

Meidän kolmas kammari on oikea monitoimihuone. Se toimii tietokone- ja vierashuoneena, sen kaapeissa säilytetään ompelu-, toimisto- ja askartelutarvikkeet, sekä ompelukoneet. Viikonlopun aikana sain tämänkin huoneen ikkunan pestyä, laitettua siihen uuden kesäisen verhon ja vaihdettua päiväpeitteen. Verhosta tuli taas oikein kierrätysteos :) Verhokangas ja rypytysnauha olivat jo kertaalleen käytettyjä, pitsi oli "uutta", mutta monta vuotta laatikossa oli sekin odottanut käyttökohdetta. Mukavan valoisa tuli huoneesta.


Uusia tyynyjä

Tällaisia olen ommellut, verhojen lisäksi, viimeaikoina. Kaikki ei toki ole itselle, vaan alemman kuvasarjan tyynyt ovat ystävälleni. Tähdet olen maalannut sablonan avulla käsin pensselillä. varsinkin isoissa tähdissä maalausjälki näkyy selvemmin. Isoja tähtiä en ole aiemmin tehnyt, niistä tuli siveltimen jälkineen aika kivoja.


Kukkakangas on Marimekon Kuusama-kangasta. Tätä tummanruskealla pohjalla olevaa ei enää taida olla saatavilla. Olen ostanut sen jotain 6-7 vuotta sitten ja se oli vanhassa asunnossani seinätauluna ja muuton jälkeen pyörinyt kangaskasassa. Olen toisinaan miettinyt mitä siitä tekisin, nyt siitä osa pääsi tyynyksi. Olen oikein tyytyväinen. Sopii kivasti vanhoihin H&M:n vihreisiin samettityynyihin.

Valoinen Home-tähtityyny ei oikein onnistunut. Tekstin ja tähden ääriviivat tein aluksi kangastussilla. tussi oli hieman kuivunut ja mustasta tuli hailakka. Maalasin sitten päälle käsin kangasmaalilla. Tähänasti näytti hyvälle.  Kangasmaali pitää kiinnittää silitysraudalla. Tussin jälki ei sitten tainut oikein tykätä silityksestä, kun se aiheutti valoisen osan kellastumista mustien osien ympäriltä. Kangas näyttää niiltä kohdin aivan siltä, että olisi silitatty liian kuumalla, mutten usko sitä, koska muualla kankaassa ei vastaavaa näy ja kangas on kuitenkin pellavaa. Samaa kangasta on ollut aiemminkin ja mustaa maalia siihenkin olen käyttänyt samalla tavoin. 
Tarkoitus oli antaa tämä lahjaksi, mutta nyt sitä ei kyllä kehtaa antaa, vaikka kellastuma ei olekkaan kovin paha. 

Raitakangas-tyyny on vierashuoneen sängylle. Tyttö siellä majailee täällä ollessaan. Vähän likkojen juttja hänellekkin.



Nämä tyynyt ovat molemmat pellavakangasta, valkoiset tähdet ja tereet. tuo vaaleampi kangas oli aika kauniin väristä. taidan haluta sitä itsellekkin jonnekkin. Ruskeaa pellavaahan meiltä jo löytyykin.

20. huhtikuuta 2013

Raparakkautta

Voiko ihminen olla näin onnellinen, vain siksi kun lumet ja lätäköt on pihalta häipyneet?! Erittäin nopeasti ne sitten lopulta lähtivätkin. Ei voi moittia että vesi kovin kauaa pihalla seisoisi... kuvat on otettu 14, 17 ja 19.4. Mies pitää hulluna, kun haaveellisena tuota rapakkoa tuijottelen. Mutta kun mä en näe rapakkoa, vaan sen tulevan puutarhan :) Nurmikon, pensaat, kukat ja ruusupuskat, pergolaportin, lammikon, kasvihuoneen ja omenapuut...


19. huhtikuuta 2013

Olohuoneen verhot

Olohuoneen verhot ovat viimein valmiit, ikkunat pesty ja verhot ripustettuna paikoilleen.


Tarkoituksena oli tehdä ihan yksinkertaiset suorat verhot, mutta törmäsin tuohon samettinauhaaan... se sitten pääsi koristamaan verhoja. Verhojen väri on lähellä vaaleaa pellavaa (myynti väri oli beige) ja sopii loistavasti "mudan" -väriseen sohvaamme ja nauhan väri oli aikalailla sohvan värinen. Vielä kun saisi uudet tyynyt valmiiksi. Selkä vaivaa kovasti ja haittaa sekä harrastuksia, että työntekoa. Ei kivaa. Liikkua pitää, paikoilleen ei saa jäädä makoilemaan. Joten jospa huomisen ohjelmaan kuuluisi kevyt kävelylenkki ja vähän ompelua.

18. huhtikuuta 2013

Tunnelmia kasvihuoneeseen

Tulevaan kasvihuoneen (kasvi-ja oleskeluhuone) ja työskentelytilaan haluaisin kuvien tyyppistä tunnelmaa. Kuvissa on myös monia ideoita,jotka aion toteuttaa myös meillä, kuten kivetty lattia, kasvit jonkinlaisissa ruukuissa, valkoinen panelointi sisällä, näkyvissä olevat kattoristikot, kasvihuoneen ympäri kiertävät ikkunalaudat, jonkinlainen puusohva tai heteka kasvihuoneessa ja erillinen työtila, jota voisi käyttää mahdollisesti myös kesäkeittiönä. Toki haluan kasvattaa siellä kasvihuoneessa myös niitä tomaatteja :)

Kuvat Pinterest ja viimeinen oma ottama asuntomessuilta

17. huhtikuuta 2013

Terassitunnelmia

Lumet on sulaneet viimein terassilta. Miewlikuvitus kiitää ja sormet syyhyää. Kevään hommiin kuuluu ainakin tetassin lautojen käsittely.
Tällä kertaa kuviin olen kerännyt tunnelmia ja asioita, joita haluaisin meidän terasseille luoda. 
Osa asioista on toki jo olemassa ja osasta saa haaveilla vielä ainakin muutaman vuoden. 

Meillähän on kolme erillistä terassia, joilla kaikilla on hieman eri käyttötarkoitus. Takaterassilla on ruokatila, lähinnä aamiaista tai päiväkäyttöä ajatellen. Se toimii myös auringonotto terassina ja päiväunet on hyvä ottaa riippumatossa. Etuterassilta on talon sisäänkäynti ja toisessa äässä on ruokailualue grilleineen, iltaruokailua ajatellen. Uuden makuuhuoneemme terassille paistaa vasta ihan illalla aurinko. Siihen on tarkoitus joskus tulla kylpytynnyri, sekä pieni pöytä ja tuolit auringonlaskun tuijotteluun.

Kuvat Pinterest

16. huhtikuuta 2013

Kankaita ompeluksiin

Tänään on ollut ohjelmassa kankaanpainantaa. Samat suunnitelmat on huomiselle ja lisäksi pitäisi kaivaa myös ompelukone kaapista. 

Hain tänään kauppareissulla matkhuollosta Elloksen paketin. Siellä oli olohuoneeseen uutta verhokangasta, eläväpintaista pellavaimitaatiota. Tilasin kolme 5m palaa, yhdestä saa kaksi verhoa. Kangas oli aika mahtavassa tarjouksessa, yksi pala maksoi 12€! 
Valkoisesta ja ruskeasta pellavasta on tulossa tyynynpäällisiä itselle ja ystävälle. Yksi pellavakangas kuvasta vielä uupuu, hain sen vasta myöhemmin ja nyt se on pesussa (täytyy kutistaa). Tyynyihin on hieman yllättävästi tulossa tähtiä :) Maalaan ne kankaalle pensselillä kankaanpainomaalilla. Tänään sain isot tähdet tehtyä, huomenna on pienien vuoro.


15. huhtikuuta 2013

Kevään odotusta

Ilmat on olleet pitkään aivan loistavat. Aurinko on paistanut ja päivisin lämpötila ollut nollan molemmin puolin, öisin on kuitenkin ollut reilusti pakkasta. Lumet ei ole näillä keleillä kuitenkaan pahemmin sulaneet. Nyt muutamana viimepäivänä on ollut jopa 8 astetta plussan puolella ja lumi on alkanut sulaa vauhdilla. Viimeyönä alkoi sataa vettä, jospa meidänkin pihalta lumet saisi viimein kyytiä.

Kuvat on otettu eilen illalla, kun olin lähdössä töihin. Melkoinen lammikko, eikö? Onneksi se ei ole kovin syvä, reilu parikymmentä senttiä vain. Lunta pihalla kuitenkin vielä riittää :) Mutta eikös se ole hyvä, tulevaa puutarhaa ajatellen? Pysyvätpä kasvit suojassa lumipeitteen alla pidempään. Alimmaisissa kuvissa työmatkalta pari kuvaaa vertailun vuoksi. Ei ole pellolla enää paljon valkoista.


Lammikkoa katsellessa muistuu mieleen, että kesällä pitää ajattaa pihatielle tarpeeksi soraa. Pihatie ja ajopiha jäivät päällysteistä paitsi syksyllä, kun muuta pihaa tehtiin. Talvi keskeytti hommat. Talon päätyyn sora saatiin ja samaa soraa pitäisi pihatiellekkin vielä saada.

12. huhtikuuta 2013

Vanilliini -tynnyri

Teen käsitöitä aika vaihtelevasti. Useinmiten tekeillä on useampia projekteja kerralla. Joskus ne valmistuvat hyvinkin nopeasti ja joskus taas menee KAUAN, että työ valmistuu... aiemmin säilytin näitä keskeneräisiä töitä milloin missäkin. Jos en tee työtä muutamassa päivässä valmiiksi ja keskeneräisen työn säilytys tapahtuu jossain kaapissa, menee sen valmistumiseen takuuvarmasti kauan. Poissa silmistä, poissa mielestä on totista totta tässä asiassa. Säilytyksen pitäisi siis tapahtua "kädenulottuvilla". Omat tai miehen hermot ei sitten taas kestä useita pusseja ja nyssyköitä olkkarin nurkissa pyörimässä viikko (kuukausi) kaupalla. 

Säilytysongelmaan tuli yllättävä ja hyväntuoksuinen ratkaisu! Sain kerran ystävältäni lahjaksi vanilliinitynnyrin. Tässä pahvisessa, pienessä tynnyeissä, on siis alunperin ollut vanilliinijauhetta. Säilytän tekeillä olevia käsitöitä tynnyrissä ja tynnyri seilaa pitkin olohuonetta. Nyt käsityöt ovat mukavasti poissa silmistä, mutta lähellä saatavilla. Ne ovat piilossa, mutta sen verran näkyvillä, etten unohda niitä. Niin ja mikä parasta tynnyri ja  tavarat tuoksuvat ihanasti vanilliinille. Tynnyri toimii myös pienenä sohvapöytänä.


Netistä löytyi ihana kuvankäsittelyohjelma, Pixlr. Tällaista ilmaista ja helppokäyttöistä ohjelmaa olenkin kaivannut. Kun vanha kannettava hajosi, meni mukana myös koneessa ollet ohjelmat. Olen kateellisena katsellut muiden bloggareiden kuvia. Miten he saavatkin niin nätisti sivuille. Mulla on ainakin ollut suuria vaikeuksia kuvien käsittelyssä ja sijoittelussa bloggerinin. Tämä ohjelma poistaa ne :)

10. huhtikuuta 2013

Kevään ensimmäiset hankinnat


Muutamia hankintoja on tullut puutarhaan tehtyä. Ihan pieniä vain :)


























Terrasta löytyi nimikylttejä kasvimaalle, 10kpl/ 8,90€. 
Näihin saa sitten taiteilla mieleisensä tekstit. Ostin kaksi pussillista, luulisi riittävän...








Tällaiset pyörylät löysin roskalavalta. Ne on vanhojen teollisuusvalaisimien lasit. Muut osat valaisimista olivat entiset, mutta nämä pleksilaisiet suojakuvut pelastin parempaa käyttöä varten. karmeassa kunnossa olivat, mutta puhdistuksen jälkeen niistä tuli oikein mukavan näköiset. Luultavasti laitan ne kasvilavaan suojaksi, tai sitten keksin jotain muuta :)



9. huhtikuuta 2013

Hankala trimmeri



Viime elokuussa, ostettiin Kodin Terrasta Ryobin sähkötrimmeri. Pihassa kasvoi paikoitellen roskikkoheinää ja ne piti saada sileäksi tulevien ruokamultien tieltä. Päätettiin vikatteen lisäksi ostaa trimmeri hommaa helpottamaan... ja sillehän olisi käyttöä sitten myöhemminkin, kun on oikeinKun otettiin käyttöön luettiin ohjeista, että leikkaa varret vähitellen ylhäältä alaspäin ja varo niiden takertumista terän ympärille ja jos takertuu sammuta kone ja poista heinät. No näin tehtiin. Oikeasta käytöstä huolimatta koneen terää kiinnipitävä muovi päätti sulaa parin tunnin käytön jälkeen (ei yhtäjaksoista ajoa). Eipä siinä muuta kuin Terraan valittamaan koneesta.

Terrassa saatiin hyvää palvelua. Vastaavaa konetta ei enää ollut ja saatiin vaihtaa se toiseen parempaan ja kalliimpaan polttomoottori käyttöiseen ruohoraivuri malliin. He hyvittivät vanhan koneen hinnan uutta ostettaessa. Jee hommiin... No ei mennyt homma edelleenkään kuin Strömsössä :(  Myös uusi kone rikkoontui samalla tavoin! No taas Terraan valittamaan. Nyt koneen hinta oli ollut yli 200€, joten he eivät voineet vaihtaa sitä (eikä enää olisi edes ollut mitään mihin vaihtaa) vaan se piti lähettää huoltoon. No hienoa, kone korjattaisiin :)

Talven aikana olen kahdesti käynyt trimmeriämme kyselemässä ja ystävälliset myyjät ovat auttaneet ja soitelleet huoltoon ja vaikka mitä. Jossain välissä kone oli hukassa, se oli unohdettu huoltaa jne. No eilen kävin taas (kolmas kerta) konettani tiedustelemassa. Myyjä oli täysin tyrmistynyt, etteivätkö ne sieltä huollosta vieläkään ole ottaneet yhteyttä! Viime kerran jälkeen (tammikuusa) heidän piti soittaa sieltä minulle. No eipä ole soitettu. Myyjä sitten taas sinne soittamaan. Vastaus oli, että koneesta on jokinosa rikki, jota heillä eikä maahantuojalla ole. No hommatkaa se hyvänen aika, sanoo myyjä. Lopulta myyjän joutui hermostua siinä puhelimessa ja tuumasi, että jos kone ei ole korjattuna asiakkaalla ensiviikolla, me annetaan täältä hänelle uusi tilalle ja te maksatte sen.

Saas nähdä tuleeko mulle Seinäjoen Ryobihuollosta ensiviikolla postia, vaiko saanko uuden koneen hakea Terrasta.
Onneksi on ollut talvi eikä nuohojen leikkaamiselle ole ollut tarvetta.
On mielestäni kuitenkin melko kohtuuton aika huollossa mennyt, kun kahdeksan kuukautta tulee ensiviikolla täyteen!!!

Käsittääkseni Ryobi piti olla ihan hyvä merkki. Tässä toisessa yksilössä, joka on nyt siis huollossa, oli mukana myös metallinen raivausterä pienille risuille/ paksummille ruohokasveille. Joten olisi luullut, että kone on käyttöä varten tehty. Nimikään ei enää ollut trimmeri vaan ruohoraivuri. Silti ihan siimaa käytettäessä se päätti hajota. Saas nähdä, miten käy, kun me kone takaisin joskus saadaan... tohtiikohan sillä edes koittaa mitään leikata :) Onko kenelläkään kokemuksia Ryobin koneista?


Ryobi RBC 30 SBSA
Ryobi ruohoraivuri RBC 30 SBSA. Kuva valmistajan sivulta

6. huhtikuuta 2013

Pihasuunnitelman synty

Meidän pihan suunnittelu ja eteenkin tekeminen on ollut useamman vuoden juttu (ja tulee olemaan edelleenkin). Aikaa on suunnitelmien tekemiselle ollut runsaasti. Ideoita tulee ja menee, jotkut jäävät pysyvästi toteutettavien listalle. Pihaa on mun mielestä tehty melko hitaalla vauhdilla eteenpäin... vaikka todellisuudessa siinä on kuitenkin tehty jo nyt aivan hurja työ. Monenlaisia rajoitteita työiden etenemiselle on, niinkuin kaikki varmasti tietävät. Suurimmat on tietenkin aina aika ja budjetti. Meillä molempia on syönyt talon laajentaminen. Laajennuksesta johtuen, on joutunut myös työjärjestystä miettimään. Ei kannata laittaa nurmikkoa, jos tietää että kaivinkone tulee vielä pihalle jylläämään.

Meillä on melko iso tontti, 2600 neliötä. Tontti on rinteessä, joka nousee talon taakse päin. Kun puutarhaa aloin suunnitella oli meillä miehen kanssa pitkät keskustelut siitä mitä pihalle tulisi. Seuraaviin seikkoihin saatiin yksimielinen päätös, josta oli sitten hyvä lähteä liikkeelle:
- Pihasta tehdään mahdollisimman helppohoitoinen. 
- Nurmikkoa pitää olla niin paljon, että siinä mahtuu pelaamaan lasten kanssa ja sen leikkaaminen pitää olla vaivatonta... ei puskien kiertelyä tai suuria trimmerisessioita. 
- Perennapenkit haluttiin isoiksi ja selkeiksi alueiksi nurmen reunoille. 
- Perinteistä kasvimaata tai kasvihuonetta ei haluttu, jos jonain vuonna en jaksa/pysty niitä hoitamaan ei piha saa näyttää kuitenkaan hoitamattomalta. Päädyttiin laaatikkoviljelmiin, joihin voi heittää vaikka yksivuotisten kesäkukkien siemeniä, jos porkkanapenkki ei olekkaan ajankohtainen sinä vuonna. Sama myös kasvihuoneen kanssa, sitä pitää pystyä käyttämää huvimajana, ilman ilmiselvää  "olen kasvihuone, mutta kukaan ei jaksanut laittaa tomaatteja"-fiilistä.
- Meistä riippumattomista syistä pihan keskellä on ainoastaan yksi koivu, kaikki muut tontin puut on metsässä sen reunoilla. Haluttiin erilajisia puita tontin reunoille tuomaan lisäsuojaa (jos metsää joskus vaikka kaadetaan) ja monipuolisuutta aika yksivoittoiseen puustoon. Hedelmäpuita pitää tietenkin myös olla.

Alapiha
Yläpiha



Näistä lähtökohdista sitten aloin pihaa suunnitella. Yläpuolella olevissa kuvissa on ensimmäinen kelvollinen tulos. Mittailin tonttia ristiin rastiin apunani 25m mitta. Sain olemassaolevat puut, kivet ja rakennukset paikoilleen. Jossain vaiheessa naapurit jo varmasti epäilivät mielenterveyttäni, kun niin monesti kuljin pihalla mitan, kynän ja papereiden kanssa. Keräilin listaa kasveista joista pidän. Jossain kohtaa kävi selväksi, että tarvin apua erityisesti kasvivalinnoissa ja kasvien sijoittelussa. Kun suurta pihaa alkaa ihan alusta asti rakentaa, ei sitä tee hetksessä ja se tulee maksamaan aika tavalla, kaikesta huolimatta. Kun kasveja istuttaa, ei halua seuraavana vuonna istuttaa uusia vanhojen tilalle, kun ei ne menestyneetkään ja muutakin hommaa varmasti riittää moneksi vuodeksi. Halusin myös ammattilaisen näkemyksen suunnitelmilleni, ovatko ne toteuttamiskelpoisia. Otettiin sitten yhteyttä puutarhalle, jossa tehdään myös pihasuunnitelmia. Näytin suunnitelmani, kerroin toiveeni, lempikasvini ja mistä en pidä ja pyysin heitä tekemään suunnitelman pihalle. Suunnittelija kävi tontilla tutustumassa ja alkoi hommiin.

Suunnitelmaa hiottiin muutamaan kertaan yhdessä suunnittelijan kanssaja, sitten sain sen itselleni kasvilistoineen. Itseni tuntien, sitä on sitten pitänyt useampaankin kertaan jo muuttaa ja hioa. Kasvivalintoihin olen tyytyväinen, samoin siihen miten kasvit on yhdistelty. Muutamia suurempia muutoskia on jouduttu tekemään ja ideoita on tullut lisää. Siihen mennessä kun piha on joskus valmis, on suunnitelmiin tullut varmasti jo moniakin muutoksia. Perusratkaisuihin olen kuitenkin tyytyväinen.

Tomi Karpin tekemä pihasuunnitelma

Viimeisin oma suunnitelma pihasta

Omassa suunnitelmassa on muutamien kasvien paikkaa muutettu ja tarkennettu, joitakin on lisätty. Erityisesti alapihalla olevan piharakennuksen ympäristössä on tullut isoja muutoksia. Siihen alueeseen olin eniten tyytymätön ja ideoita on tullut jälkikäteen paljon. Alueelle kuljetaan pergolaportin kautta. Sinne on tullut nuotiopaikka, allas ja pihaa rajaamaan on laitettu puuaita, kasvien, kasvilavojen ja kiveyksien paikkoja olen miettinyt ja pyöritellyt moneenkin kertaan. Alueen pohjamateriaalikin muuttui kuorikatteesta kalliomurskeeksi (sama kuin pihatiellä ja ajopihalla). Sen väritystä en ole kuitenkaan suunnitelmaan alkanut muuttamaan.  Muuten muutokset on pienempiä, kuivausteline ja mattoteline on muuttuneet kuivaus/tuuletuskatokseksi. Uudelle etuterassille on tullut palju ja kulkua on muutetttu. Ylä- ja alapihaa erottava istutusallas on muutettu rinteeksi. Iso sininen ympyrä harmaalla keskuksella on muuten trampoliini.

Tällä hetkellä pihasta on tehty maansiirto/rakennustyöt. Keväällä aloitetaan murmikon kylvämisellä. Alapihalle laitetaan kasvilavat. Ala- ja yläpihaa eroittava rinne pitäisi saada istutettua, samoin sisääntulossa oleva ruusupenkki ja takapihalla ison kiven ympärys. Näillä alueilla penkit/muttat ovat valmiina odottamassa istutuksia. Yläpihan vasemmassa laidassa olevat neljän ison puun kasvualusta ja kuopat ovat myös valmiina, senkun tökkää lehmukset ja vaahterat vain paikoilleen. Myös hedelmäpuut ja marjapensaat alapihalle haluaisin saada nopeasti istutettua, mutta niille ei ole kuopat valmiina. Toiveissa olisi saada laatoitukset talon ympärille tehtyä loppukesästä.

Kauiten saa odottaa suunnitelman oikea laita. Autotalli-varastoa ei ole vielä olemassa ja tämä alue saa olla ihan rauhassa muutaman vuoden. Alue on suurimmaksi osaksi mullalla, kun kaivinkonetta syksyllä pyysin sitä viimetöiksi ennen lähtöä hieman tasaamaan (syksyllä ensilumien aikaan siis tehtiin mullan levitystä pihalla kaivinkoneella). Ajattelin koittaa heittää sinne niittykukkaseosta, jos säästyisi horsmien hyökkäykseltä. Samoin ajotien vasemman laidan kasviloistoa ja paljussa kylpemistä saa odotella jonkin aikaa.

1. huhtikuuta 2013

Salaatit ikkunalla

Tänä keväänä olen suosiolla jättänyt taimikasvatuksen väliin. Keskityn haaveiluun ja suunnitteluun... odottamaan lumien sulamista, jotta pääsisi tekemään sitä pihaa. Ostan sitten puutarhalta ja kylvän suoraan maahan, kun aika koittaa. Vieroitusoireita lieventämään täytyy kuitenkin olla jotain pientä vihreää, mieltä piristämään.